Site icon TvojTrebišov.sk

Župan Lunter zhodnotil svoj prvý rok vo funkcii, podarilo sa realizovať viaceré programové priority

BANSKÁ BYSTRICA 25. decembra (WebNoviny.sk) – Napriek tomu, že od bývalého vedenia kraja prebrali podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera doslova prázdne šuflíky, hodnotí svoj prvý rok vo funkcii pozitívne.


Ako ďalej povedal v rozhovore pre agentúru SITA, už v tomto roku sa podarilo realizovať viaceré programové priority. Za najvýznamnejšie kroky, ktoré v roku 2018 uskutočnili, pokladá spustenie malej školskej reformy pre študentov v kraji, transparentné obstarávania aj medzinárodnú cezhraničnú spoluprácu s Maďarskom.


Kraj je opäť členom združenia SK8

Župan vyzdvihol tiež nové vzťahy so zriaďovateľskými inštitúciami a fakt, že kraj je opäť členom združenia krajských samospráv SK8. „Radíme sa s partnermi, ostatnými županmi, nie sme v izolácii,“ dodal a vyzdvihol aj nastavovanie úplne novej kultúry.

„Máme otvorenú a transparentnú komunikáciu aktivít Banskobystrického kraja, vedieme participatívny prieskum s občanmi. Napríklad v sociálnej oblasti pripravujeme koncepciu, do ktorej prípravy sú prizývaní aj poskytovatelia sociálnej starostlivosti v celom kraji,“ doplnil Lunter s tým, že je dôležité, aby sa obyvatelia cítili zahrnutí v činnosti kraja, lebo len tak si k nemu vytvoria vzťah a sami budú aktívne podporovať činnosť.

„Urobili sme rekonštrukciu približne sto kilometrov ciest. Jedna z ciest, ktorú sme opravili, bola frekventovaná cesta na Chopok. Rozhodli sme sa, že prispejeme na zasnežovaciu techniku pre biatlonový areál v Osrblí,“ uviedol k tohtoročnými aktivitám, ktoré hovoria o jednej z priorít krajskej samosprávy – cestovnom ruchu. „Prví zamestnanci, ktorí boli dlhodobo nezamestnaní, pracujú na pomocných prácach najmä v stavebnej oblasti a realizujú aktivity sociálneho podniku,“ konštatoval k aktivitám v sociálnej oblasti, kde kraj podporil vznik prvého sociálneho podniku v Brezne.

Spoločná reč s politickými partnermi

Okrem iného si predseda samosprávneho kraja cení, že sa podarilo nájsť spoločnú reč s politickými partnermi. „Aj keď sa nie vždy zhodujeme v prioritách, tento rok sme schválili náš prvý vlastný rozpočet, ktorý odzrkadľuje programové priority,“ povedal Lunter s tým, že v roku 2019 budú pokračovať v rozbehnutých projektoch.

„Do dopravy ideme investovať ešte viac ako doteraz. Chceme aspoň čiastočne dobehnúť čerpanie eurofondových výziev, pretože sú to peniaze, ktoré sú určené pre ľudí. Budeme pokračovať v racionalizácii vyučovania, aby žiaci boli pripravení pre trh práce, nekončili na úradoch práce alebo odchádzali do zahraničia, ale aby vedeli odpovedať na pracovné príležitosti v kraji,“ dodal župan a pripomenul aj pokračovanie v podpore rozvoja cestovného ruchu a regionálneho rozvoja.

„Veríme, že turisti, keď objavia naše krásne lokality, budú k nám chodiť stále častejšie a to naštartuje aj lokálnych producentov,“ uzavrel Lunter.

Viac k témam: Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK)
Zdroj: Webnoviny.sk – Župan Lunter zhodnotil svoj prvý rok vo funkcii, podarilo sa realizovať viaceré programové priority © SITA Všetky práva vyhradené.


Exit mobile version