Site icon TvojTrebišov.sk

Vďaka brexitu by sa Veľká Británia mohla stať ľahším terčom útokov, tvrdí bývalý šéf MI6 Sawers

LONDÝN 19. októbra (WebNoviny.sk) – Británia by sa vďaka brexitu mohla stať ľahším terčom takých útokov, ako bolo otrávenie bývalého ruského agenta nervovoparalytickou látkou v Salisbury. Povedal to v piatok bývalý šéf britskej spravodajskej služby John Sawers.


“Neverím, že by Rusko použilo nervovoparalytickú látku v uliciach amerického alebo nemeckého mesta”, pretože dôsledky by boli veľké, povedal Sawers, ktorý v rokoch 2009 až 2014 viedol MI6.


Bývalý šéf britskej spravodajskej služby sa takto vyjadril na podujatí v Salisbury, kde bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dospelú dcéru v marci otrávili vojenskou látkou novičok. Británia tvrdí, že príkaz na útok pochádzal z vysokej úrovne ruskej vlády. Hoci Moskva tieto tvrdenia odmieta, Sawers uviedol, že “samotná slabosť Británie – ako výsledok brexitu, ako výsledok zhoršovania transatlantických vzťahov – bola pre Rusko lákadlom”.

Sawers, ktorý už skôr kritizoval rozhodnutie Británie z roku 2016 o odchode z Európskej únie, uviedol, že brexit nechal Veľkú Britániu odlúčenú od jej európskych spojencov v čase, kedy sa USA za prezidenta Donalda Trumpa stali viac izolacionistické. “Ťažko môžem uveriť, že toto je náš dlhodobý záujem,” dodal Sawers.

Viac k témam: brexit, Európska únia, novičok, Sergej Skripaľ
Zdroj: Webnoviny.sk – Vďaka brexitu by sa Veľká Británia mohla stať ľahším terčom útokov, tvrdí bývalý šéf MI6 Sawers © SITA Všetky práva vyhradené.


Exit mobile version