Site icon TvojTrebišov.sk

Indonézski rybári zachránili skupinu vysilených Rohingov, ich loď unášal prúd kilometre od brehu

KUALA IDI 4. decembra (WebNoviny.sk) – Indonézski rybári zachránili 20 Rohingov, ktorých drevenú loď unášali vody pri provincii Aceh na severe Indonézie. Loď so skupinkou mužov a chlapcov, ktorí boli vyhladovaní, smädní a slabí, našli v utorok približne tri kilometre od pobrežia, uviedol predstaviteľ úradu pre riešenie katastrov v regentstve Východný Aceh. Podľa neho zatiaľ nie je známe odkiaľ a kam Rohingovia cestovali.


Skupinu po príchode na breh odviedli do námorného zariadenia v prístave Kuala Idi, kde čakajú na to, než ich indonézske imigračné úrady identifikujú. Zachránení Rohingovia sú vo veku 14 až 28 rokov a podľa spomínaného predstaviteľa cestovali 15 dní.


Dedinčania Rohingom darovali oblečenie, jedlo aj pitnú vodu. Skupina nerozpráva v angličtine ani v malajčine, a tak s nimi úrady zatiaľ veľmi nekomunikovali, dodal zmienený úradník.

Moslimská menšina Rohingov žije v Mjanmarsku, no násilnosti, ktoré vypukli v roku 2012, prinútili tisícky z nich utiecť po mori do Thajska, Malajzie a Indonézie. Vlaňajšia vlna násilia zase viedla k masovému exodu státisícov Rohingov po súši do Bangladéša. V útulkoch v indonézskom Acehu žije zhruba 300 Rohingov.

Viac k témam: Rohingovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Indonézski rybári zachránili skupinu vysilených Rohingov, ich loď unášal prúd kilometre od brehu © SITA Všetky práva vyhradené.


Exit mobile version