VIŠNE – OVOCIE, KTORÉ ODPORÚČAJÚ LEKÁRI Zdravie by redakcia - 1. júla 2016 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook SaveVišne sú nielen zdravým ovocím odporúčaným lekármi vďaka ich telu prospešným účinkom, ale navyše aj príjemne chutia. Prečo ich odporúčajú lekári sa dozvieš v článku. Višňa pochádza z Malej Ázie a pestuje sa oddávna po celej severnej pologuli. Višne sú najlepšie čerstvé z hľadiska vitamínov i chuti. Príjemná kyselkavá chuť nás v lete skvele osvieži a dodá telu potrebné vitamíny. Liečivé účinky pre naše telo Višne pomáhajú aj pri liečení porúch pamäte. Pohár višňovej šťavy je ekvivalentom 0,3 gramu aspirínu a pohár mrazených višní sa rovná účinku 0,9 gramu aspirínu. Pravidelná konzumácia višní znižuje množstvo kyseliny močovej v tele, ktorá zapríčiňuje bolesti kĺbov. Aj jeden pohár višňovej šťavy dokáže zmierniť bolesti kĺbov. Pravidelné konzumovanie višní dokonca zabraňuje vzniku cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Sú zdrojom minerálnych a stopových látok, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Odporúčajú sa ľuďom so srdcovou arytmiou, s poruchami štítnej žľazy, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri zápche a šťava z višní stimuluje imunitný systém, znižujú horúčku, posilňujú kapilár, sú zdravé pre naše kosti a zuby, pre správnu funkciu nervov, podporujú krvotvorbu a dýchanie buniek, pomáhajú pri vylučovaní vody z tela. Bojujú proti parodontóze a artritíde, znižuje krvný tlak, nadváhu, pomáhajú pri chudokrvnosti, podporuje zdravý vývoj pokožky. Višňové stopky sú výrazne močopudné, pomáhajú pri močovom piesku a opuchoch. Višne zbavujú nespavosti a prečisťujú telo Višne dokážu na seba viazať škodlivé látky, ktoré sa tak môžu z tela vylúčiť. Pomáhajú čistiť krv, pečeň a ľadviny. Najnovšie štúdie naznačujú, že ich konzumácia ma blahodarný vplyv na liečenie cukrovky. Farbivo antokyanín totiž podporuje tvorbu inzulínu. Britský výskum zase dokazuje, že 300 g ovocia alebo šťavy denne, vás môžu zbaviť nespavosti. Minerály a vitamíny Minerály, ktoré obsahujú višne draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok, jód a železo. Vitamíny: cholín, kyselina listová, vitamín A, B3, C, E, K. Nutričné hodnoty ,ktoré obsahujú višne sú bielkoviny, tuk, vlákninu a sacharidy. Na čo si dať pri konzumácii pozor Po konzumácii višní často nastúpi pocit smädu, radšej ich, ale nezapíjaj. Môžu sa totiž dostaviť problémy s trávením sprevádzané silnými kŕčmi v bruchu. Pomáhajú pri znižovaní nadváhy Višne neutralizujú tuky, ktoré sa potom nedostanú do krvi. Stonky višní sa pridávajú do podporných prostriedkov na redukciu hmotnosti. Navyše pomáhajú z tela odstraňovať škodlivé látky, takže sa hodia i na očistné kúry. Je veľká škoda, že ich bežne v obchode nekúpite, zato v lekárni máte široký výber prípravkov s výťažkami višní. Pridávame recept na osviežujúcu medovú zmrzlinu s višňami Do peny si vyšľahajte 3 vaječné žĺtky s vanilkovým cukrom. Pridajte 2 lyžice medu, 1 lyžičku mletej škorice a dôkladne premiešajte. Jednu smotanu na šľahanie vyšľahajte do tuhej šľahačky a vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Z dvoch bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do pripravenej hmoty. Hotový krém dajte do mrazničky, do doby než stuhne. K zmrzline si pripravte višňovú omáčku. Umyte a vykôstkujte 300 g višní, dajte do hrnca s 2 lyžicami cukru a zahrievajte tak dlho až sa cukor rozpustí. Nakoniec pridajte 2 lyžice rumu a nechajte zovrieť. Zmrzlinu dajte do misiek, polejte omáčkou s višňami a servírujte. Zdroje: Nazdravie, Plnielanu, Zdravejedlo, Biostrava Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save