Ste tu
Home > Ekonomika > Situácia je kritická a gastro asi neprežije zimu. Prevádzkovatelia predstavili šesť nápadov na záchranu

Situácia je kritická a gastro asi neprežije zimu. Prevádzkovatelia predstavili šesť nápadov na záchranu

14.12.2020 (Webnoviny.sk) – Prevádzkovatelia gastropodnikov predstavili v pondelok šesť opatrení na záchranu sektora v čase koronakrízy.


Konkrétne má ísť o štátnu pomoc, ktorá má zabezpečiť úplnú náhradu mzdy bez zbytočnej byrokracie, štátne záruky za úvery pre gastro prevádzky, podporu nájomného bez spoluúčasti prenajímateľa, priamu finančnú podporu konzumácie v gastro podnikoch, jasné podmienky pre opätovné otvorenie prevádzok a dlhodobé zníženie DPH na stravovacie služby na 10 %.


Podporu potrebujú zdravotníctvo aj školstvo

Tieto požiadavky predstavili zástupcovia sektora gastro služieb, zastrešení v platforme #StáleMámechuť. Štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť v pondelok pred rokovaním vlády informoval, že v utorok na tlačovej konferencii predstaví ministerstvo presné znenie podpory pre oblasť cestovného ruchu, do ktorej patria aj gastroprevádzky.

Zároveň však dodal, že sa nebude dať splniť všetky požiadavky prevádzkovateľov, pretože podporu potrebuje v čase koronakrízy aj zdravotníctvo, školstvo a iné odvetvia.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

“Situácia v sektore gastro služieb (HoReCa) je kritická. Už trištvrte roka znášajú gastro prevádzky prísne pandemické obmedzenia, v dôsledku ktorých sú mnohé na pokraji krachu. Zákaz využitia vonkajších terás, ktorý platí od minulého piatka, je ďalšou ranou pre ochromený sektor stravovacích služieb. Nástroje pomoci nie sú účinné a ak sa to nezmení, gastro neprežije zimu,” konštatovali v pondelok zástupcovia sektora gastro služieb, zastrešení v platforme #StáleMámechuť.

Pomoc štátu bola nedostatočná

Počas prvej vlny koronarízy zaviedla vláda podporné opatrenia na udržanie zamestnanosti a na pomoc s nájmami. Väčšina gastro prevádzok využila podľa platformy podporu štátu na udržanie zamestnanosti, ktorá však bola nedostatočná, a museli i napriek tomu pristúpiť k prepúšťaniu.

Niektorí podnikatelia využili tiež odklad odvodov, preddavkov na daň a splátok úverov, táto možnosť sa však končí na konci roka 2020. Aktuálna pomoc je teda podľa prevádzkovateľov nedostačujúca a je len ťažko dosiahnuteľná.

“Je najvyšší čas, aby vláda SR prebrala zodpovednosť za kritickú situáciu v sektore stravovacích služieb a konečne aj týmto podnikom podala pomocnú ruku,” uzavrela platforma.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Situácia je kritická a gastro asi neprežije zimu. Prevádzkovatelia predstavili šesť nápadov na záchranu © SITA Všetky práva vyhradené.


Top