Site icon TvojTrebišov.sk

REKONŠTRUKCIA JAZDIARNE JE V PLNOM PRÚDE

Bývalá jazdiareň nachádzajúca sa v areáli Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, práve prechádza kompletnou rekonštrukciou. Objekt jazdiarne podľa slov riaditeľky múzea Beáty Kereštanovej dosiaľ slúžil ako sklad a depozit nadrozmerných zbierkových predmetov.


Jazdiareň má narušenú statiku

V súčasnosti je však objekt jazdiarne v havarijnom stave, lebo je narušená jeho statika. Aj preto samotná jazdiareň prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá bude podľa slov riaditeľky zahŕňať opravy fasády, výmeny okien a strechy. „Momentálne prebieha realizácia stavby v časti opravy striech – v prevádzkovej časti sa realizuje nový krov a v hlavnej lodi jazdiarne výmena strešných nosných prvkov krovu,“ dodáva Kereštanová.


Pribudne expozícia poľovnej zveri

„Architektonickým skvostom objektu jazdiarne je samonosný krov, ktorý by mal byť zachovaný spolu s vežou, ktorá bude súčasťou budúcej expozície,“ pokračuje Kereštanová. Dodáva, že cieľom rekonštrukcie objektu jazdiarne je vytvoriť v danom priestore jedinečnú a unikátnu expozíciu poľovnej zveri so zameraním na voľnočasové aktivity rodu Andrássyovcov.  Bude obsahovať najmä výstavu ich poľovníckych trofejí a dobových poľovníckych zbraní. Po ukončení prác spojených s rekonštrukciou sa zvýši kvalita poskytovaných služieb v nadväznosti na potenciál regiónu, pretože trebišovské múzeum je bránou na Tokajskú vínnu cestu.

FOTO: Daniel Fekete


Exit mobile version