Site icon TvojTrebišov.sk

Predstavujeme spoločenstvo NEHEM!

Náboženstvo je vo svojej podstate prazvláštna vec. Niečo, čo človeka vedie od dôb pravekých až po súčasnosť. Komplexné, živé a pohlcujúce. Meniace sa počas celých dejín tak ako ľudstvo samotné.  Posledná bašta nádeje, ktorá nám zostáva v najtemnejších časoch.


Viera. Náboženstvo. Boh. Všetko tak dôležité pojmy pre myseľ a dušu človeka, prepojené a zároveň navzájom oddeliteľné. Je  na každom z nás, čo si z náboženstva zoberie a čo prenechá iným. Nuž a ja osobne som si najviac zobrala práve zo spoločenstva NEHEM.


Rímskokatolícky spolok NEHEM fungujúci od roku 2005 je ukážkou úplne inej stránky viery – nespútanosti a spontánnosti. Ak by som mala hovoriť ako veriaca, poviem to takto – sú to tie najneformálnejšie a najživšie stretnutia s Bohom, aké si človek dokáže predstaviť.

Ak mám hovoriť menej vzletne, poviem to takto: činnosť spolku spočíva hlavne v tom stretnúť  sa. Porozprávať sa o obyčajných problémoch. Spoločne sa pomodliť formou spevu a zoznámiť sa s novými priateľskými ľuďmi. Žiadne vymývanie mozgov. Všetci sú si tam rovní a môžu vyjadriť svoje myšlienky a názory. Sloboda voľby – to je to hlavné. Tak vzniká pravá viera.

Jeden z členov sa vyjadril o činnosti spoločenstva takto: „pravidelne vymýšľame rôzne podujatia pre mladých, voľne sa stretávame a trávime spolu čas, snažíme sa rozvíjať talenty, ktoré mladí majú a niekedy o nich ani netušia, ponúkame alternatívu k piatkovému večeru strávenému v bare alebo na lavičke.“

Spoločenstvo nesie názov po istej biblickej postave menom Nehemiáš. V skratke, Nehemiáš je Izraelčan, ktorí sa svojou vytrvalosťou, vierou a schopnosťami zaručil o bezpečie Izraelčanov. Len vďaka jeho práci boli obnovené jeruzalemské hradby a ľud ochránený pred nepriateľom.

 Ak aj ty patríš k tým, ktorí sa chcú dozvedieť o čom to všetko je … cítiš nutkanie zistiť, prečo vlastne viera prežíva v srdciach ľudí tak dlho… príď sa pozrieť. Bez zaváhania môžem povedať, že budeš vítaný.

Stretnutia sú organizované takmer každý piatok na rímkatolíckej fare. Viac informácií nájdeš TU.


Exit mobile version