Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla Slovensko by SITA - 21. apríla 2021 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save21.4.2021 (Webnoviny.sk) – Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly, stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení. Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Heineken vám preto prináša jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok: Technika prípravy jedál Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá). Intenzita chutí Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno “predbehne” druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť. Dopĺňanie chutí Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa. Kontrast chutí Kontrast je prípadom “navzájom sa priťahujúcich protikladov”. Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla. Čistenie Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí. MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ Chuťový segment piva Technika prípravy jedla Jedlo Sladké a ovocné Jemná. Surový stav, parenie, fritovanie. Sladké a ovocné; Korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá. Ľahké sladové Veľmi jemná. Surový stav, parenie, varenie Fritovanie Ľahké jemné jedlá, Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky. Sladové horké Stredne intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie. Slané a korenisté Ryba, mäso, Zelenina. Intenzívne horké a chmeľové Stredne až intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie Slané, mastné, korenisté, Mäso zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit Plné sladové Intenzívna. Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie. Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou Pšeničné a korenisté Stredná až intenzívna, Opekanie, dusenie, barbecue. Umami (ázijské jedlá), Bylinky; Hydina, zelenina. Pražené a čokoládové Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, Grilovanie, barbecue. Opekané, zemité, Komplexné. Mäso, Dezerty. Informačný servis Viac k témam: Heineken, jedlo, pivo, PRZdroj: Webnoviny.sk – Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla © SITA Všetky práva vyhradené. Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save