Jar sa pomaly končí a príroda sa s nami lúči v podobe šťavnatých červených jahôd. Dnes si povieme niečo viac o ich priaznivých účinkoch na naše zdravie a článok zakončíme 3 chutnými receptmi.
Trváca bylina jahoda obyčajná je k nám veľmi štedrá a keď už skončí sezóna zberu plodov, ponúka nám tiež svoje nemenej liečivé listy. Listy sa zbierajú bez stopiek a sušia v tieni alebo sušiarni pri teplote do 40°C.
Listy jahôd sú veľmi prospešné hlavne pre naše srdce a cievy, znižujú krvný tlak pri hypertónii (zvýšenom krvnom tlaku) a zväčšujú amplitúdu srdcových úderov. Vhodné sú aj pri gynekologických ochoreniach, lebo zosilňujú sťahy maternicového svalstva. Odvar z listov tiež napomáha látkovej výmene, a účinkuje protizápalovo pri dne, kameňoch v obličkách, močovom mechúri a žlčníku, pri zápaloch žalúdka a čriev i pri hnačke. Listy i plody sú výborným zdrojom železa a minerálnych látok. Ľudové liečiteľstvo odporúča zápar aj pri horúčke, nachladení, bolesti hlavy, neurasténii, hemoroidoch, pri liečení rán (vo forme obkladov).
Plody jahôd patria k silným antioxidantom. Účinkujú prospešne ako liečebný prostriedok pri ateroskleróze, hystérii, žalúdočných a dvanástnikových vredoch, dne a artritíde. Plody účinne zahasia smäd, zlepšujú trávenie a odstraňujú zápchu. Obzvlášť prospešné sú aj pre náš mozog.
Svieža jahodová torta
Potrebujeme:
Korpus (môžeme použiť obyčajné detské piškóty):
200 g hladkej múky
100 g cukru
2 čl kypriaceho prášku do pečiva
2 pl kakaa
1 balík vanilkového cukru
1 vajce
120 ml oleja
120 ml mlieka
štipka soli
štipka škorice
Plnka:
400 ml kyslej smotany
250 ml smotany na šľahanie
práškový cukor podľa chuti (cca 5 pl)
štipka soli
Na vrch:
jedlá želatína
2 šálky jahôd
Postup:
Korpus:
Všetky suroviny okrem oleja spolu dobre rozmixujeme, olej primiešame až nakoniec. Korpus vylejeme (cesto je hustejšie) do poolejovanej a múkou vystlanej formy na okrúhlu tortu (priemer 25 cm). Pečieme pri 180°C asi 15 minút (korpus je hotový, keď po vpichnutí špáradla ostane špáradlo suché). Keď korpus vychladne pripravíme si plnku.
Plnka:
Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha so štipkou soli (pridaním soli ju vyšľaháme rýchlejšie, platí to aj pri šľahaní bielkov) a potom postupne pridáme cukor a následne po lyžiciach aj kyslú smotanu.
Na korpus si rozmiestnime (celé menšie) jahody špičkou nahor a prikryjeme plnkou. Na vrch dáme zvyšok jahôd nakrájaných na plátky. Necháme odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny a následne zalejeme želatínou pripravenou podľa návodu. Hotovú tortu necháme dobre stuhnúť v chladničke ešte zopár hodín.
Jahodový sirup
Potrebujeme:
1 dl vody
jahody
cukor
citrónová šťava/ príp. kyselina citrónová
Jahody rozmixujeme a pridáme vodu. Dáme variť, kým nedosiahnu bod varu, následne ich odstavíme, precedíme (zvyšok po precedení použijeme na prípravu jahodovej drene) a podľa množstva jahodovej šťavy pridáme cukor – 1 liter šťavy : 900 gramov cukru : 2 pl citrónovej šťavy. Sirup necháme zovrieť a po zovretí ho varíme už len 5 minút a sterilizujeme (nie je potrebné).
Mrazená jahodová dreň
Zvyšok jahodovej hmoty, ktorý nám ostal po precedení zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou a dáme zamraziť.
Dobrú chuť! 🙂