Ste tu
Home > Zdravie > NEOBYČAJNÁ JAHODA OBYČAJNÁ

NEOBYČAJNÁ JAHODA OBYČAJNÁ

Neobyčajná jahoda obyčajná

Jar sa pomaly končí a príroda sa s nami lúči v podobe šťavnatých červených jahôd. Dnes si povieme niečo viac o ich priaznivých účinkoch na naše zdravie a článok zakončíme 3 chutnými receptmi.


Trváca bylina jahoda obyčajná je k nám veľmi štedrá a keď už skončí sezóna zberu plodov, ponúka nám tiež svoje nemenej liečivé listy. Listy sa zbierajú bez stopiek a sušia v tieni alebo sušiarni pri teplote do 40°C.


Listy jahôd sú veľmi prospešné hlavne pre naše srdce a cievy, znižujú krvný tlak pri hypertónii (zvýšenom krvnom tlaku) a zväčšujú amplitúdu srdcových úderov. Vhodné sú aj pri gynekologických ochoreniach, lebo zosilňujú sťahy maternicového svalstva. Odvar z listov tiež napomáha látkovej výmene, a účinkuje protizápalovo pri dne, kameňoch v obličkách, močovom mechúri a žlčníku, pri zápaloch žalúdka a čriev i pri hnačke. Listy i plody sú výborným zdrojom železa a minerálnych látok. Ľudové liečiteľstvo odporúča zápar aj pri horúčke, nachladení, bolesti hlavy, neurasténii, hemoroidoch, pri liečení rán (vo forme obkladov).

Plody jahôd patria k silným antioxidantom. Účinkujú prospešne ako liečebný prostriedok pri ateroskleróze, hystérii, žalúdočných a dvanástnikových vredoch, dne a artritíde. Plody účinne zahasia smäd, zlepšujú trávenie a odstraňujú zápchu. Obzvlášť prospešné sú aj pre náš mozog.

Svieža jahodová torta

IMG_6706

Potrebujeme:

Korpus (môžeme použiť obyčajné detské piškóty):
200 g hladkej múky
100 g cukru
2 čl kypriaceho prášku do pečiva
2 pl kakaa
1 balík vanilkového cukru
1 vajce
120 ml oleja
120 ml mlieka
štipka soli
štipka škorice

Plnka:
400 ml kyslej smotany
250 ml smotany na šľahanie
práškový cukor podľa chuti (cca 5 pl)
štipka soli

Na vrch:
jedlá želatína
2 šálky jahôd

Postup:

Korpus:
Všetky suroviny okrem oleja spolu dobre rozmixujeme, olej primiešame až nakoniec. Korpus vylejeme (cesto je hustejšie) do poolejovanej a múkou vystlanej formy na okrúhlu tortu (priemer 25 cm). Pečieme pri 180°C asi 15 minút (korpus je hotový, keď po vpichnutí špáradla ostane špáradlo suché). Keď korpus vychladne pripravíme si plnku.

Plnka:
Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha so štipkou soli (pridaním soli ju vyšľaháme rýchlejšie, platí to aj pri šľahaní bielkov) a potom postupne pridáme cukor a následne po lyžiciach aj kyslú smotanu.

Na korpus si rozmiestnime (celé menšie) jahody špičkou nahor a prikryjeme plnkou. Na vrch dáme zvyšok jahôd nakrájaných na plátky. Necháme odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny a následne zalejeme želatínou pripravenou podľa návodu.  Hotovú tortu necháme dobre stuhnúť v chladničke ešte zopár hodín.

IMG_6711

Jahodový sirup

Potrebujeme:
1 dl vody
jahody
cukor
citrónová šťava/ príp. kyselina citrónová

Jahody rozmixujeme a pridáme vodu. Dáme variť, kým nedosiahnu bod varu, následne ich odstavíme, precedíme (zvyšok po precedení použijeme na prípravu jahodovej drene) a podľa množstva jahodovej šťavy pridáme cukor  – 1 liter šťavy : 900 gramov cukru : 2 pl citrónovej šťavy. Sirup necháme zovrieť a po zovretí ho varíme už len 5 minút a sterilizujeme (nie je potrebné).

Mrazená jahodová dreň

Zvyšok jahodovej hmoty, ktorý nám ostal po precedení zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou a dáme zamraziť.

Dobrú chuť! 🙂


Dr. MartinCooper
Regionálny spravodajský portál TvojTrebišov.sk vznikol 1. februára 2015 ako projekt viacerých študentov, ktorí mali chuť priniesť do trebišovských vôd niečo nové a písať zaujímavé články o svojom meste a jeho širokom okolí. Nájdeš na ňom aktuálne informácie z oblasti krimi, športu, kultúry, fotoreportáží, rozhovorov, či rôzne rubriky a články s pridanou hodnotou.
Top