Ste tu
Home > Zdravie > <i class="fa fa-camera" aria-hidden="true"></i> HUBY, HUBKY, HUBIČKY – HUBOVÁ SEZÓNA JE UŽ TU!

HUBY, HUBKY, HUBIČKY – HUBOVÁ SEZÓNA JE UŽ TU!

Ľudia, ktorí obľubujú vlastnoručne nazbierané huby a pravidelne na nich chodia do lesa, tvoria veľkú skupinu z nás všetkých. V tomto období si hubári po veľmi suchom lete konečne prídu na svoje!


Kedy sa huby najlepšie zbierajú?

Hovorí sa, že huby najlepšie rastú v sparnom počasí po daždi, keď trošku vykukne slnko. Pri ideálnych podmienkach dokážu huby dorásť do svojej optimálnej veľkosti už za jednu noc. Preto je veľmi dôležité ísť na huby už skoro ráno tak, aby ťa nepredbehli ostatní hubári.


Čo na huby potrebuješ?

Tu je odpoveď jednoduchá. Košík (niekto však používa i látkovú tašku), nôž na huby a dobrý zrak. Nemôžeš však zabudnúť ani na pevnú nepremokavú obuv a pre istotu si so sebou zober aj pršiplášť. Nie je nič príjemné, keď zmokneš do poslednej nitky a počas ďalšieho pobytu v lese sa budeš triasť od zimy. Ak hovoríme o samotnom zbere húb, neodporúčame ich zbierať do igelitovej tašky alebo plastovej nádoby, pretože sa zaparia.

Nevyhnutnou pomôckou je  obrázkový atlas húb

Aj tí najskúsenejší a najostrieľanejší hubári majú občas problémy identifikovať hubu, ktorú našli. Okrem hríbov, kuriatok, hlív a bedlí, ktoré sa u nás zvyknú zbierať najčastejšie totiž veľmi ľahko natrafíš na hubu, ktorú síce nepoznáš, ale vyzerá, že bude jedlá. Nikdy sa v takomto prípade nespoliehaj na intuíciu a radšej si so sebou prines atlas húb, pomocou ktorého neznáme kúsky ľahko identifikuješ!

Muchotrávka če
Muchotrávka červená
Čo ďalej?

Hubárčenie ani zďaleka nekončí v lese. Po príchode z viac i menej úspešnej hubačky je dôležité huby správne spracovať. Pri tom, ako a ktoré časti z húb spracovať pomôže začiatočníkom spomínaný atlas, tí skúsenejší však už vedia, ako na to. Huby treba nakrájať a buď vysušiť, zavariť alebo zamraziť. Nájdu sa však i takí, ktorí si bezprostredne po hubačke pripravia vyprážané bedle, či hubovú praženicu.

huby

Na huby chodíme s trpezlivosťou

Hubárčenie je svojim spôsobom aj o trpezlivosti a vytrvalosti. Zriedka sa stane, že len čo vojdeš do lesa, prejde 5 minút a ty odchádzaš s plným košíkom. Preto je dôležité vedieť o miestach, kde huby rastú. Každý skúsenejší hubár má tie svoje a s ostatnými hubármi sa o nich delí veľmi nerád. Pre začiatočníkov je dobré, ak sa v začiatkoch poradia so skúsenejšími priateľmi.

My sme s hubárčením začínali v malom lesíku pri obci Nižný Žipov, neskôr sme začali chodiť do dargovských lesov. Tak neváhaj! Počkaj, kým zaprší a vydaj sa na dobrodružstvo do jedného z okolitých lesov! Ak sa ti na prvýkrát nepodarí nazbierať plný košík vysnívaných hríbov, nezúfaj. Nabudúce to bude lepšie!


FOTO: autor


Top