Site icon TvojTrebišov.sk

TREBIŠOVSKÉ PAMIATKY: GRÉCKOKATOLÍCKY CHRÁM NANEBOVZATIA PRESVÄTEJ BOHORODIČKY

Do mozaiky rubriky venovanej trebišovským pamiatkam dnes pridávam Gréckokatolícky chrám Nanebovzatia Presvätej Bohorodičky. Príjemné čítanie. 


Za gréckokatolícky chrám vďačíme ruthénskej kolonizácii z 18. storočia

Migrácia obyvateľstva zo severovýchodu horného Uhorska do úrodnejších častí Zemplína sa podpísala pod výstavbu gréckokatolíckej cerkvi v Trebišove. V roku 1720 bol Trebišov tvorený iba 36 meštianskymi domácnosťami. Neobývané domy chátrali a polia zarastali burinou…


V matrike gréckokatolíckej cirkvi sa však objavuje rok 1776 a pri ňom správa o starej fare. To síce naznačuje existenciu staršej cerkvi, ale môžeme predpokladať, že bola drevená so slamenou strechou a nepostačovala vzrastajúcemu počtu obyvateľov.

Základný kameň položený v roku 1817

Základný kameň bol pre tento chrám položený v čase práve vrcholiacej migrácie, 28. augusta 1817. Projektantom chrámu bol Jozef Turčáni a jeho výstavba trvala 7 rokov. Jeho slávnostná vysviacka sa uskutočnila presne 7 rokov po začatí výstavby, 28. augusta 1825 a teda na sviatok Nanebovzatia Presvätej Bohorodičky.

Gréckokatolícky chrám Nanebovzatia Presvätej Bohorodičky
Chrám postretli aj živelné pohromy

Boli to skutočne tragické udalosti. V roku 1844 sa zrútila kostolná veža, ktorá bola nanovo dostavaná až o 10 rokov neskôr. V roku 1876 boli po silnom požiari zničené zvony vo veži. Na ich obnovu prispel samotný kráľ a vtedajšie ministerstvo kultúry.

Dominantou interiéru chrámu je bohato zdobený ikonostas, ktorého fotografiu, žiaľ, nemáme 🙁


Zdroj: mesto Trebišov


Exit mobile version