Site icon TvojTrebišov.sk

V TREBIŠOVSKEJ NEMOCNICI VYHODNOTILI SÚŤAŽ O TITUL FLORENCE 2016

TREBIŠOV │Trebišovská nemocnica zaradená v sieti Svet zdravia, a.s. bola počas víkendu dejiskom súťaže 20 študentov tretích ročníkov denného štúdia fakúlt ošetrovateľstva a diplomovaná všeobecná sestra zdravotníckych škôl o titul Florence 2016. Postúpili do užšieho výberu spomedzi takmer stovky súťažiacich z celého Slovenska.


Študenti súťažili v medicínskych i nemedicínskych kategóriách. V medicínskych predovšetkým mali ukázať svoje doteraz nadobudnuté vedomosti, zvládnutie asistencie pri náhlom pôrode tehotnej ženy na verejnosti, zhotovenie EKG záznamu, či sterilizáciu pracovného prostredia pred operačným výkonom v podmienkach reálnej nemocnice.


V nemedicínskych odboroch sa sústredili na systém platenia nemocníc zdravotnými poisťovňami, na finančné zdravie nemocnice a témou bol i dôraz na komunikáciu s pacientom.

Dohliadali skúsení odborníci

V prebiehajúcich skúškach v jednotlivých súťažných kategóriách dohliadali skúsení odborníci z  oddelení trebišovskej nemocnice. Zároveň odborne posudzovali a známkovali zručnosti a počínanie si súťažiach, na ktorých bolo spočiatku vidieť aj trému, ale napokon zmobilizované vedomosti v nečakaných situáciach väčšinou dobre zvládali.

Najživšie bolo na workshope v inscenovanom textilnom obchode, kde tehotná mamička začala mať pôrodné bolesti, pričom prítomní museli okamžite reagovať, aby jej pripravili čo najkomfortnejšie podmienky  na nastávajúci  pôrod.

„Som veľmi rada, že mám v praxi možnosť vyskúšať nadobudnuté teoretické možnosti, pretože v škole sa s tým nestretávam,“ zdôverila sa Alžbeta Butkayová z Košíc, členka „zelenej“ zostavy študentov, keď ukončili workshop.

Alžbeta Butkayová pokračovala: „Vyskúšali sme s kolegami tímovú prácu a zásah tak, aby sa rodičke nič nestalo a šťastne porodila. Viem ako fungujú nemocnice, pochopila som, čo od nás očakávajú, ale aj my sme vyslovili svoje požiadavky. Po  ukončení školy budem analyzovať všetky možnosti, ktoré mi budú ponúknuté a potom sa rozhodnem ako ďalej. Prirodzene rada by som ostala pracovať u nás na Slovensku.“

Starí ľudia potrebujú pomoc mladých

Peter Ballek bol jedným z dvoch študentov, mužov, ktorí sa dostali do finálovej  dvadsiatky. Je študentom Trnavskej univerzity, Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce. Uvedomuje si, že práve táto oblasť je prefeminizovaná. Na našu otázku prečo sa rozhodol pre toto povolanie, odvetil, že je to vďaka jeho mame.

„Moja mamička bola chorá a ja som ju musel dlhšie ošetrovať. Nadobudol som už tu určité praktické skúsenosti. Viem, že pomoc nás mladých potrebujú najmä starší ľudia a ja by som sa chcel vydať práve touto životnou cestou, výdatne im pomáhať aj odborne.“

Agáta Lukáčová bola jednou z dohliadajúcich a hodnotiacich priebeh workshopu: “Sledujeme zvládnutie stresu, znalosť odbornej problematiky, ošetrenie novorodenca a podobné odborné zásahy, ktoré by študenti tretích ročníkov už mali ovládať a zvládnuť bez stresu. Som spokojná, ako to jednotlivci dokážu aplikovať v nečakaných vypätých situáciách“.

Všetkým dvadsiatim finalistom bolo ponúknuté garantované pracovné miesto v sieti nemocníc Svet zdravia. Hlavnú cenu Florence 2016 získala Nikola Tomanová z Trenčianskej univerzity, Fakulty zdravotníctva. Cenu jej odovzdal Robert Hill, medicínsky riaditeľ spoločnosti Svet zdravia, a.s., primátor Trebišova Marek Čižmár a riaditeľ trebišovskej nemocnice Vladimír Dvorový.

Za zvládnutie organizačných povinností boli odmenení aj odborní zamestnanci jednotlivých oddelení trebišovskej nemocnice.
Prví traja ocenení, uprostred víťazka Nikola Tomanová

Text & Foto: mz


Exit mobile version