V lete sme na našom webe dali priestor talentovanému športovcovi, Emilovi Hutkovi. Rodák z Kazimíra venujúci sa kulturistike nás zaujal, keď sme robili fotoreportáž z Kazimírskych slávností. Odvtedy spolupracujeme a Emil nám vždy rád poskytne informácie o svojej príprave. Teraz, keď je po vianočných sviatkoch a Emil má už dávno po sezóne, boli sme zvedaví na to, ako vlastne príprava na kulturistické súťaže v Emilovom podaní vyzerá.
Skvelé umiestnenie medzi mužmi na Tatranskom pohári
Po Tatranskom pohári v Poprade, kde som skončil na slušnom 6. mieste medzi mužmi v najťažšej kategórii som mal necelý mesiac do ďalšej súťaže (Veľká cena Dubnice), tak som si povedal, že pridám a jednoducho pritvrdím v strave, v tréningoch a na kardio cvičeniach. Po konzultácii s mojim trénerom Vladimírom Klubertom a s mojím otcom sme začali pritvrdzovať v príprave. Strava v tento týždeň je veľmi jednoduchá.
Bielkoviny som čerpal z kuracieho mäsa a tekutých vaječných bielkov. Sacharidy som čerpal iba z ryže. Príjem sacharidov sa cykloval, začal som robiť takzvané sacharidové vlny. To znamená, že v tréningu som urobil tiež zmeny. Začal som trénovať dvojfázové náročné tréningy a zameral som sa hlavne na nohy, ktoré sú mojou veľkou slabinou a na chrbát čo sa mi aj podarilo do súťaže v Dubnici zlepšiť. Bol to veľmi náročný mesiac, keďže som pri tom „bohatom jedálničku“ musel ešte aj dvojfázovo trénovať a samozrejme chodiť do práce, kde som ťahal 12-hodinové denné a nočné šichty.
Posledný týždeň pred súťažou je peklo
No najväčšie peklo pre kulturistu nastáva týždeň pred súťažou. Nebudem to opisovať do detailov len tak v skratke, lebo by to bolo na veľmi dlho. Začnem opisom posledného týždňa, ale od nedele. Nedeľu som si dal ešte voľno a troška zregeneroval, navýšil som príjem sacharidov aby som načerpal energiu. Od pondelka až do piatka som neprijímal žiadne sacharidy, bielkoviny sme s trénerom trocha navýšili. Jedálniček bol veľmi monotónny, lebo sa skladal len z kuracieho mäsa a vaječných bielok. Cez deň som prijímal dosť veľa tekutín, dovolím si povedať že to mohlo byť aj cez 8 litrov vody na deň. Od piatka som začal znižovať pomer vody a začal som odvodňovať telo. V sobotu sme zvyšovali aj príjem sacharidov, mal som takzvanú cukrovačku. Po dňoch na nule bez sacharidov to bolo fakt skvelé, začal som sa cítiť lepšie a svaly sa mi znova plnili energiou. V deň súťaže, keď sme dorazili po dlhej ceste do Dubnice som sa cítil fajn, bol som uvoľnený a tešil som sa kedy už konečne ukážem svoju formu, na ktorej som celé mesiace pracoval.
Prečítaj si: Emil Hutka uspel na súťaži medzi mužmi
Pri oficiálnej prezentácií som navážil 90,8 kíl, bolo to o 4 kilogramy menej ako na Tatranskom pohári a bol som spokojný, že som to dal tak, ako som si aj predstavoval. Celý čas som sa pozeral na ostatné kategórie a viedol som príjemné kamarátske konverzácie s ostatnými pretekármi, pretože semifinále sme mali až po všetkých kategóriách, takže som sa načakal. Popri pozeraní jednotlivých kategórií som si ujedal zo svojich ryžových chlebíkov a dával si k ním džem. Pred rozcvičením som si dal pár dúškov coly a začal som sa rozcvičovať. Pri rozcvičovaní mi pomáhal otec, ktorý ma tiež aj natieral farbou a bol mi veľkou oporou počas celej súťaže aj s mojou mamou ktorá prišla o hlasivky keď z hľadiska kričala moje súťažné číslo, ktoré mi bolo pridelené.
Na pódiu so sebavedomím a s úsmevom
Milujem ten pocit, keď …
Chcem poďakovať