Ste tu
Home > Šport > EMIL HUTKA OPÍSAL PRÍPRAVU NA SÚŤAŽ

EMIL HUTKA OPÍSAL PRÍPRAVU NA SÚŤAŽ

V lete sme na našom webe dali priestor talentovanému športovcovi, Emilovi Hutkovi. Rodák z Kazimíra venujúci sa kulturistike nás zaujal, keď sme robili fotoreportáž z Kazimírskych slávností. Odvtedy spolupracujeme a Emil nám vždy rád poskytne informácie o svojej príprave. Teraz, keď je po vianočných sviatkoch a Emil má už dávno po sezóne, boli sme zvedaví na to, ako vlastne príprava na kulturistické súťaže v Emilovom podaní vyzerá.


Skvelé umiestnenie medzi mužmi na Tatranskom pohári

Po Tatranskom pohári v Poprade, kde som skončil na slušnom 6. mieste medzi mužmi v najťažšej kategórii som mal necelý mesiac do ďalšej súťaže (Veľká cena Dubnice), tak som si povedal, že pridám a jednoducho pritvrdím v strave, v tréningoch a na kardio cvičeniach. Po konzultácii s mojim trénerom Vladimírom Klubertom a s mojím otcom sme začali pritvrdzovať v príprave. Strava v tento týždeň je veľmi jednoduchá.


Emil Hutka

Bielkoviny som čerpal z kuracieho mäsa a tekutých vaječných bielkov. Sacharidy som čerpal iba z ryže. Príjem sacharidov sa cykloval, začal som robiť takzvané sacharidové vlny. To znamená, že v tréningu som urobil tiež zmeny. Začal som trénovať dvojfázové náročné tréningy a zameral som sa hlavne na nohy, ktoré sú mojou veľkou slabinou a na chrbát čo sa mi aj podarilo do súťaže v Dubnici zlepšiť. Bol to veľmi náročný mesiac, keďže som pri tom „bohatom jedálničku“ musel ešte aj dvojfázovo trénovať a samozrejme chodiť do práce, kde som ťahal 12-hodinové denné a nočné šichty.

Posledný týždeň pred súťažou je peklo

No najväčšie peklo pre kulturistu nastáva týždeň pred súťažou. Nebudem to opisovať do detailov len tak v skratke, lebo by to bolo na veľmi dlho. Začnem opisom posledného týždňa, ale od nedele. Nedeľu som si dal ešte voľno a troška zregeneroval, navýšil som príjem sacharidov aby som načerpal energiu. Od pondelka až do piatka som neprijímal žiadne sacharidy, bielkoviny sme s trénerom trocha navýšili. Jedálniček bol veľmi monotónny, lebo sa skladal len z kuracieho mäsa a vaječných bielok. Cez deň som prijímal dosť veľa tekutín, dovolím si povedať že to mohlo byť aj cez 8 litrov vody na deň. Od piatka som začal znižovať pomer vody a začal som odvodňovať telo. V sobotu sme zvyšovali aj príjem sacharidov, mal som takzvanú cukrovačku. Po dňoch na nule bez sacharidov to bolo fakt skvelé, začal som sa cítiť lepšie a svaly sa mi znova plnili energiou. V deň súťaže, keď sme dorazili po dlhej ceste do Dubnice som sa cítil fajn, bol som uvoľnený a tešil som sa kedy už konečne ukážem svoju formu, na ktorej som celé mesiace pracoval.


Prečítaj si: Emil Hutka uspel na súťaži medzi mužmi

Pri oficiálnej prezentácií som navážil 90,8 kíl, bolo to o 4 kilogramy menej ako na Tatranskom pohári a bol som spokojný, že som to dal tak, ako som si aj predstavoval. Celý čas som sa pozeral na ostatné kategórie a viedol som príjemné kamarátske konverzácie s ostatnými pretekármi, pretože semifinále sme mali až po všetkých kategóriách, takže som sa načakal. Popri pozeraní jednotlivých kategórií som si ujedal zo svojich ryžových chlebíkov a dával si k ním džem. Pred rozcvičením som si dal pár dúškov coly a začal som sa rozcvičovať. Pri rozcvičovaní mi pomáhal otec, ktorý ma tiež aj natieral farbou a bol mi veľkou oporou počas celej súťaže aj s mojou mamou ktorá prišla o hlasivky keď z hľadiska kričala moje súťažné číslo, ktoré mi bolo pridelené.

Zdroj: Archív E.H.
Zdroj: Archív E.H.; Igor Kopcek
Na pódiu so sebavedomím a s úsmevom
Ako som spomínal, rozcvičil som sa a poriadne to napumpoval. Na pódium som išiel so sebavedomím a s veľkým úsmevom. Bol som hneď v prvej porovnávačke a už som vedel, že je to tam, že to bude prvá trojka. Po spoločnom pózovaní a porovnávaní nasledovala krátka prestávka a za ňou prezentovanie voľnej zostavy. Tú som si užil a pekne ladnými pohybmi prezentoval svoju postavu a formu, na ktorej som cele mesiace makal. Potom nasledovalo vyhodnotenie. Vyhodnocovali od 6. miesta. Keď už išli medailové pozície a vyhodnocovali tretie miesto, povedali moje meno. Nesmierna radosť naplnila moje srdce. Bol som neskutočne šťastný, aj keď si myslím, že všetci chalani, ktorí tam stáli sú víťazi už len tým, že si prešli peklom ako je kulturistická diéta a príprava na súťaž. Po vyhodnotení všetkým miest ma dole pod pódiom čakal otec, mamina a tréner s veľkým úsmevom a radosťou mi gratulovali. Bol som rád, že máme po, že som vytrval a nevzdal sa.
Milujem ten pocit, keď …
Milujem to! Milujem ten pocit, keď trénujem v posilke, milujem ten pocit keď viem, že som do toho dal všetko, zbožňujem pózovať pred ľuďmi, ktorí sledujú každý môj pohyb každý sval a búrlivým potleskom ocenia drinu, ktorú do toho dám a to je pre mňa tá najväčšia medaila, uznanie a rešpekt. No a súťaž je len taká čerešnička na torte. Samozrejme nič z toho by nebolo, keby nebolo ľudí, ktorí mi počas prípravy pomáhali.
Zdroj: Archív E.H.
Zdroj: Archív E.H.; Igor Kopcek
Chcem poďakovať
Z celého srdca a z celej duše chcem poďakovať mojej úžasnej a milujúcej rodine, môjmu otcovi, ktorý ma pred niekoľkými rokmi priviedol do podomácky vyrobenej posilňovne, v ktorej trénujem dodnes. Práve tam som sa naučil ako využiť voľný čas k niečomu, čo si dovolím porovnať s umením, lebo kulturisti sú svojim spôsobom umelci. Tam som sa naučil čo je to disciplína, sebazaprenie a ako sa stať mužom a za to všetko vďačím otcovi, ktorý mi vo všetkom pomáha a podporuje ma. Ďalej svojej mame, ktorá mi je vždy oporou a je jej jedno či trénujem, chodím na súťaže alebo sedím doma. Vždy sa môžem na ňu obrátiť a vždy je tu pre mňa. Ďalej mojej veľkej fanúšičke a pre mňa vždy maličkej sestre a celej svojej rodine za podporu a lásku a za to že mi robia prostredie také, aby som mohol robiť to, čo moje srdce napĺňa láskou a radosťou. V neposlednom rade veľké ďakujem patrí môjmu trénerovi Vladimírovi Klubertovi, s ktorým spolupracujem a ktorý so mnou prebral objemovú a aj pred súťažnú prípravu do úplných detailov. Radil mi pred súťažami každý jeden krok. Počas celej sezóny mi písal jedálničky, tréningy suplementáciu a preberal so mnou všetko ohľadom kulturistickej prípravy. Za čo mu veľmi pekne ďakujem.
Chcem poďakovať klubu Natural Nutrition Bodybuilding Club Trebišov, ktorý aj ja reprezentujem a spoločnosti Natural Nutrition, ktorá poskytujú všetkým športovcom v klube zľavy na ich sortiment doplnkov. Ďalej starostovi obci Kazimír a obci Kazimír, mojej najlepšej kamarátke Dominike, ktorá ma podporuje a teší sa so mnou z mojich úspechov. A samozrejme aj Jozefovi Borčíkovi, ktorý mi vždy ochotne zháňal všetky doplnky, ktoré som potreboval. V neposlednom rade chcem poďakovať všetkým svojim priateľom, kamarátkam, ľuďom, ktorí ma podporujú a píšu, lajkujú moje príspevky a šíria moje meno v dobrom slová zmysle a tešia sa so mnou s mojich, aj keď malých výsledkov. Chcem vám povedať, že aj vy všetci ste moja inšpirácia a motivácia v ťažkých dňoch a všetkým vám za to ďakujem. Ste úžasní! Na záver to ukončím jedným citátom a to: “Každá cesta začína prvým krokom a ja som ten krok už urobil.”
Zdroj: Archív E.H.; Igor Kopcek
Zdroj: Archív E.H.; Igor Kopcek

 

FOTO: Igor Kopcek, eastlabs.sk 

Top