Ste tu
Home > Zdravie > ČEREŠŇA AKO LIEK, SPAĽOVAČ TUKOV A MAŠKRTA

ČEREŠŇA AKO LIEK, SPAĽOVAČ TUKOV A MAŠKRTA

V záhradách sa už objavujú prvé čerešne – zdravé bobuľky. Úžasné účinky na zdravie avšak nie len to!  Čerešne zlepšujú vzhľad pokožky a omladzujú ju.Tento rok si ich preto rozhodne nenechaj ujsť.  Patria medzi to najlepšie, čo nám príroda dala.


Za čerešne vďačíme starým Rimanom

Podľa najstarších zmienok môžeme za tieto vynikajúce dužinaté plody vďačiť práve starým Rimanom. Tí ich na náš kontinent priniesli z Ázie. Rastú na strome, ktorý dorastá do výšky asi 5 – 15 metrov. Čerešne pomáhajú pri zápaloch, paradentóze, úprave trávenia, pôsobia detoxikačne, odstraňujú zápchu, čistia pečeň a obličky a taktiež pôsobia preventívne proti artritíde.


Liek na starnutie pleti

Obsahujú množstvo vitamínov, výživných látok a minerálov. Obsahujú vitamín C, celú skupinu vitamínov B, vitamíny E, A a dokonca aj P.  Z minerálnych látok majú vápnik, draslík, horčík, fosfor, síru, sodík, meď, mangán, železo a zinok. Sú v nich farbivá, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Pomáhajú aj unavenej pleti a omladzujú ju. Kombinácia vitamínu C, zinku a antokyanátov (čerešne obsahujú všetky zložky) má dokonca schopnosť premieňať stavebné jednotky pleti  na pevné kolagénové štruktúry, vďaka čomu sa pleť úžasne vypína a pôsobí mladistvo. Čerešne tak majú navyše schopnosť spomaľovať proces starnutia pleti.

Cherry-23-500x381

Koža získa zdravší odtieň, bude hebká, žiarivá a vláčna. Čerešne obsahujú betakarotén rovnako ako mrkva, a preto dokážu vplývať na odtieň kože. Preto ich nezabudni jesť, keď sa budeš pohybovať na slniečku, ľahšie sa tak opáliš do hneda. Pomáhajú aj pri zhadzovaní kilogramov. Hasia totiž chuť na sladké. Voda tvorí 80% a viac obsahu a ty cítiš pocit sýtosti. Osviežia a zabránia bolesti svalov i kĺbov po športe. Američania odporúčajú športovcom jesť ich pravidelne.

Týždňová čerešňová kúra

Vyskúšaj počas jedného týždňa skonzumovať každý deň ¼ kilogramu čerešní a uvidíš, že na konci týždňa sa budeš cítiť omnoho lepšie. Ak si na druhej strane odpustíš sladkosti a čokoládu, budeš možno aj o niečo ľahší. Jedz však len dužinu, kôstky totiž obsahujú substancie, ktoré prostredníctvom enzýmov uvoľňujú kyanovodík.

Čerešňové rezy

Potrebujeme:

1 hrnček mlieka

1 hrnček krupice

2 hrnčeky polohrubej múky

½ hrnčeka oleja

1 vanilkový cukor

1 prášok do pečiva

2 vajcia

200 g čerstvých čerešní

Postup: Do múky, ktorú zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vajíčka, vanilkový cukor, mlieko, cukor a olej. Poriadne zamiešame. Vylejeme na plech, ktorý sme vytreli maslom. Do cesta rovnomerne poukladáme rozpolené čerešne a dáme upiecť. Po dopečení môžeme posypať kryštálovým cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Čerešňový sirup

Potrebujeme:

1 ks
vanilkový struk
1 kg
čerešne
500 g
kryštálový cukor
Postup: Odkôstkujeme umyté čerešne, dáme ich do hrnca a zasypeme cukrom. Pomiešame a necháme dve hodiny prikryté odležať. Následne zmes prepasírujeme a povaríme šťavu s vyškrabaným vanilkovým strukom na miernom ohni 20 minút. Odstránime prípadnú penu. Do fliaš nalejeme sirup a krátko sterilizujeme.

ZDROJE: Plní elánuPluska


Top