Ste tu
Home > Ekonomika > Aká je kvalita vianočných potravín v obchodoch? Nedostatky malo aj pivo, cukrovinky a obľúbený koláč

Aká je kvalita vianočných potravín v obchodoch? Nedostatky malo aj pivo, cukrovinky a obľúbený koláč

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS SR) venuje v tomto období zvýšenú pozornosť potravinám, ktoré končia na stoloch spotrebiteľov počas Vianoc a Nového roka.


Rozsiahle kontroly zrealizované na celom Slovensku odhalili problémy s hygienou a aj škodlivé či klamlivo označené potraviny. Od začiatku júla do konca novembra zrealizovali potravinoví inšpektori 22 876 kontrol, z toho 878 na vianočný sortiment.


Celkovo bolo zistených 5 749 nedostatkov. ŠVPS SR rozdala 470 blokových pokút v hodnote 16 479,62 eura. Informovala o tom v piatok na tlačovom brífingu ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.

Kontrolovali aj medovinu a vianočné pečivo

V predvianočnom období pravidelne zintenzívňujeme kontroly potravín, po ktorých je pred sviatkami najväčší dopyt. Naši potravinoví inšpektori prísne dohliadajú na to, aby sa k spotrebiteľom dostali iba bezpečné a vyhovujúce potraviny. O tom, či na našich stoloch skončia kvalitné a čerstvé potraviny, však rozhodujeme sami. Rada by som v tejto súvislosti apelovala na spotrebiteľov, aby ešte dôkladnejšie sledovali zloženie a zvážili, či chcú nakupovať potraviny, ktoré precestovali stovky kilometrov a dozreli v umelých podmienkach,” uviedla v piatok Gabriela Matečná.

Kontrolám boli podrobené sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská.

Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Medzi najčastejšie problémy patrila podľa riaditeľa ŠVPS SR zlá hygiena predaja a skladovania potravín, potraviny s uplynutou trvanlivosťou alebo po dátume spotreby, nesprávne i klamlivo označené produkty, zanedbaná osobná hygiena zamestnancov a potraviny napadnuté škodcami.

Neuspeli ani punčové rezy a pivá

V kontrolách podľa Bíreša pohoreli turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou. Medzi nevyhovujúcimi výrobkami skončili aj punčové rezy. Dva z nich boli zafarbené nepovoleným syntetickým farbivom Ponceau 4R (košenilová červená E 124) a tretie nepriznaným farbivom košenila (kyselina karmínová E 120).

V dvoch vzorkách medovníkov namerali kontroly prekročené maximálne prípustné množstvá syntetických farbív. Nedostatky objavili kontrolóri aj v medovine. Výrobcom vytkli označenie nezodpovedajúce predpisom, rozdiely medzi skutočnými a deklarovanými hodnotami alkoholu a aj nečistú vôňu a chuť po oxidácii, myšine a kyseline octovej.

Veľké množstvo nedostatkov odhalili kontroly pív z malých pivovarov. Z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Výrobcovia najčastejšie robili chyby v označovaní.

Laboratórne testy v pivách preukázali prítomnosť nepovolených prídavných látok (sladidiel), rozdiely medzi skutočným a deklarovaným obsahom alkoholu či nesprávne začlenenie piva do príslušnej skupiny na základe zistenej odlišnej farby piva a nameraného extraktu v pôvodnej mladine.

Kvalitné ovocie a zelenina

V mesiacoch júl až november 2018 bolo uskutočnených 1 035 kontrol kvality čerstvého ovocia a zeleniny. Celkovo prekontrolovali inšpektori viac ako milión kilogramov tovaru, z čoho približne 33 tisíc kilogramov nevyhovelo požiadavkám. Išlo najmä o paradajky, jablká, papriku, stolové hrozno a mrkvu. Problematické plodiny zlyhali na nesprávnom označení, nevyhovujúcom zdravotnom stave, výskyte plesne a hniloby, nečerstvom vzhľade a povrchových poškodeniach.

Výborné výsledky zaznamenali potravinoví inšpektori v prípade špeciálnych kontrol zameraných na overenie pravosti a pôvodu certifikovaných vín s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením. V 78 vzorkách vín z ročníkov 2016, 2017 a 2018 nepreukázali laboratórne testy žiadne nedostatky. Úradné kontroly potravín budú podľa agrorezortu prebiehať počas celého vianočného obdobia až do konca roka 2018.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Vianoce
Zdroj: Webnoviny.sk – Aká je kvalita vianočných potravín v obchodoch? Nedostatky malo aj pivo, cukrovinky a obľúbený koláč © SITA Všetky práva vyhradené.


Top