Ste tu
Home > Kultúra > ČO PONÚKA PODUJATIE “CHLEBOM A VÍNOM”?

ČO PONÚKA PODUJATIE “CHLEBOM A VÍNOM”?

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína, už onedlho zorganizuje kultúrne podujatie dožinkových slávností s názvom „Chlebom a vínom“. Podujatie sa uskutoční dňa 28. 8. 2015 v areáli trebišovského múzea a začne o 13:00 hod. Cieľom podujatia je zachovať tradície zemplínskeho regiónu a zároveň priblížiť či pripomenúť tieto tradície obyvateľom žijúcim na tomto území.


Návštevníci si vyskúšajú mlátenie obilia a mletie zrna

Sprievodné akcie tohto podujatia sa, samozrejme, budú niesť v tom najlepšom dožinkovom duchu – návštevníci túžiaci dozvedieť sa o práci našich predkov niečo viac si budú môcť nielen pozrieť, ale aj vyskúšať mlátenie obilia a mletie zrna takpovediac, “na vlastnej koži”


Súčasťou bude aj unikátny splietací stroj z 19. storočia

Okrem toho Chlebom a vínom ponúka jedinečnú možnosť pozrieť sa na zrod legendárneho tokajského vína, spojeného s ochutnávkou tohto zlaté moku z jednej z najlepších vinárskych oblastí na svete. Svoje miesto zaujmú takisto aj tradičné remeslá ako pletenie lana na unikátnom splietacom stroji z 19. storočia, ktorým sa trebišovské múzeum zapísalo v roku 2011 do Slovenskej knihy rekordov.

Prečítaj si: Tokajské víno – Vinum Regum, Rex Vinorum

Tradičné remeslá a poľnohospodárstvo dodajú tú správnu príchuť

V deň konania tohto kultúrneho podujatia bude platiť, že remeslo má zlaté dno. Predstavia sa totiž majstri svojho remesla – drevorezbári, kováči, tkáčky pokrovcov, pernikárky a nezabudlo sa ani na pradenie na kolovrátku či mútenie masla. Keďže sa múzeum primárne orientuje na poľnohospodárstvo, nebude chýbať ani prezentácia historických i súčasných poľnohospodárskych strojov. Možnosť podieľať sa na tejto prehliadke má aj verejnosť. Múzeum preto vyzýva milovníkov tradícií a histórie, aby priniesli a prezentovali svoje historické poľnohospodárske stroje a iné remeselnícke nástroje.

FOTO: Daniel Fekete
Na svoje si prídu aj gurmáni

Súčasťou podujatia je aj tradičná kuchyňa. Tá bude naozaj rozmanitá a v podaní folklórnych súborov z Čeľoviec, Čerhova, Slivníka a Zemplínskeho Klečenova priláka návštevníkov typickými vôňami zemplínskej kuchyne. Budú sa piecť hrubé lokše a tokajské koláče, ale aj variť kukuričná kaša, „zameška“, či lekvár v kotle.

FOTO: Daniel Fekete Varenie slivkového lekváru - Poddargovské slávnosti 2015
FOTO: Daniel Fekete
Varenie slivkového lekváru – Poddargovské slávnosti 2015
Folklór, írske tance a dojenie kozy

Nezabudlo sa ani na najmenších. Tí sa môžu tešiť na prehliadku mini ZOO, jazdu na poníkoch, aktivity rozprávkovej krajiny Haliganda, súťaže a iné prekvapenia. O 14:00 hod. odštartujú aj sprievodné akcie na pódiu. Začiatok bude tradične patriť odovzdávaniu dožinkového venca. Na pódiu sa predstavia rôzne tanečné, ale aj spevácke žánre a nebudú chýbať ani divácke vinárske a kulinárske súťaže, či možnosť vyskúšať si podojiť kozu. Divákom spríjemnia deň ľudové tance v podaní folklórnych súborov Žipovčan z Nižného Žipova a Čarnica z Košíc, írske tance tanečného súboru Merlin a súčasným tancom sa predstaví aj tanečník, Robert Suchý.

Zemplínsku atmosféru priblíži svojim spevom “Pankpop”

Hudobná časť programu prinesie jazzový spev (Andrea Imrichová) a Pankpop v podaní Petra Moskaľa.

Príde aj Robo Opatovský

Záver naplneného dňa bude patriť populárnemu Robovi Opatovskému, ktorý spolu s deťmi rozžiari a rozozvučí areál múzea zapálením lampášikov a zaspievaním známej piesne, Prší. Na toto jedinečné podujatie pozýva aj riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína, Mgr. Beáta Kereštanová: „Milí naši návštevníci, buďte opäť vítaní na našich „trebišovských dožinkách”. Dobré jedlo, dobré víno, dobrá nálada a priateľské stretnutia sú zárukou príjemne strávených letných dožinkových dní. Tešíme sa na Vás i Vašich priateľov.“

My už len pripomenieme, že podujatie “Chlebom a vínom” odštartuje Dni mesta Trebišov, ktoré budú následne pokračovať v sobotu v mestskom parku. Odporúčame však nevynechať ani tento deň, veď vidíš, že sa naozaj máš na čo tešiť!

program Chlebom a vínom.


Top